Een goede thriller schrijven is geen sinecure. Er zijn veel valkuilen die een keiharde pageturner onderscheiden van een slap verhaal. Ik benoem in deze blog de 10 gevaarlijkste missers voor de thrillerschrijver. Doe er je voordeel met bij jouw thriller.

1. Sloom beginnen

Het succes van de thrillerschrijver begint op pagina één. Thrillerlezers willen spanning. Als je thriller sloom begint, zien ze geen enkele reden om verder te lezen. Begin midden in de actie (In Medias Res). Bewaar uitleg, verdieping en achtergrondinformatie voor latere hoofdstukken.

2. Actie voor de actie

Te veel actie en schietpartijen zijn een valkuil. Zeker als je actie vooral gericht is op het zo spectaculair mogelijk maken van je verhaal. Als explosies en achtervolgingen je verhaal weinig vooruit helpen, ziet de lezer ze als overbodig.

Alle actiescènes moeten een functie hebben in je thriller. Een dijk van een dialoog of een verontrustende ontdekking zijn zeker even spannend.

3. Te weinig pauzes

Er is een tweede gevaar bij actie: een continue aanéénschakeling van spectaculaire scènes is vermoeiend voor zowel de lezer als je hoofdpersoon. Zorg voor variatie. Zorg voor afwisseling door je hoofdpersoon én je lezer adempauzes te bieden.

Let er in actiescènes op dat je het plot van A naar B schrijft én dat je de scènes sterker maakt door details van je personages en setting te laten zien.

4. Hoofdstukken die zonder cliffhanger eindigen

Het geheim van een boek dat een pageturner is? Zorg dat je lezer na elk hoofdstuk ‘nog één hoofdstukje’ wil lezen… en nog ééntje. Je bereikt dat door je hoofdstukken te eindigen met een cliffhanger of prangende vraag.

Let daarnaast op de lengte van hoofdstukken: te lang en je lezer legt het boek middenin weg. Te kort en het is lastig om de spanning vast te houden.

5. Personages die te weinig aandacht krijgen

Thrillers draaien om een spannend plot. Zeker waar. Toch kan ook een spannend plot niet zonder sterke personages. Een echte uitdaging voor de thrillerschrijver. Pas als je lezers meeleven met, of geïntrigeerd raken door personages, willen ze weten hoe het met hen afloopt.

6. Onkwetsbare held

Je belangrijkste personage is de protagonist. Hoofdpersonen in thrillers doorstaan meestal zeer gevaarlijke situaties. Dat zou je ertoe kunnen bewegen ze bijna bovenmenselijke capaciteiten te geven. Zorg dat je held ook zwakke punten heeft en persoonlijke zorgen.

7. Passieve held

De interessantste helden werken er actief aan om het mysterie of conflict op te lossen. Je kunt je held laten meedrijven en reageren op de actie, maar zorg ervoor dat je held ook initiatief neemt. Hij of zij moet gebeurtenissen veroorzaken in plaats van ze alleen tegen te komen.

8. Puur slechte schurk

Een schurk die puur slecht is, zonder één enkele goede eigenschap, of geloofwaardige motivatie waarom hij doet wat hij doet, wordt een plat karakter. Bedenk waarom je antagonist zijn of haar doelen nastreeft. Zo maak je personages interessanter en verhoog je de spanning zodra het tijd is voor de confrontatie.

9. Te weinig research

Waarschijnlijk speelt je thriller zich (deels) af op een plek waar je niet heel bekend mee bent. Voorkom fouten door genoeg research uit te voeren. Houd het niet bij internet, maar kijk of je een rondleiding kunt krijgen in een ziekenhuis of politiebureau. Zo ontdek je details die je verhaal echt overtuigend maken. Pas op dat je niet alle feitjes in je verhaal stopt. Dat haalt de vaart eruit. Doseren is beter.

10. Slappe ontknoping

De ontknoping is waar alle spanning door je hele boek naartoe heeft gewerkt. Zorg dat het de moeite waard is. Een directe confrontatie tussen held en schurk werkt vaak het beste. Neem de tijd voor de scène. Bouw de spanning zorgvuldig op. Zorg dat de problemen niet eenvoudig op te lossen zijn en besteed aandacht aan de emoties van je hoofdpersoon.

Wil je meer weten? Meld je aan voor de schrijfcursus Masterclass Schrijven 2.0. Zeker interessant als je een thrillerschrijver wilt worden.

Laatste update 10 June 2022 door Edwin

10 fouten die je als thrillerschrijver de das omdoen
Tagged on:                                         

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *