Je hebt een geweldig idee en je wilt beginnen met het schrijven van een boek. Je houdt van schrijven. Er wordt je verteld dat je een manier hebt met woorden. Je vrienden en familie kunnen je zelfs aanmoedigen om te schrijven.

Maar je worstelt met:

  • Hoe te beginnen?
  • Welke ideeën je het beste kunt uitwerken?
  • Hoe weet je of de timing goed is?
  • Je vraagt je misschien zelfs af of je een boek moet schrijven. Heb je wat er nodig is?

Het eerste wat ik me verplicht voel je te vertellen, is dat je je schrijfcarrière NIET met een boek moet beginnen.

Klinkt dat raar in een blog over hoe je een boek moet schrijven? Alsjeblieft, onthoud dat voor schrijvers een boek niet is waar je begint. Het is waar je eindigt.

Je schrijfcarrière beginnen met een boek is als een vijfjarige die haar opleiding op de universiteit begint. Er valt eerst veel te leren! Begin met kortere dingen. Blogs, artikelen, e-zinestukken. Leer het vak, het bedrijf, hoe je moet worden bewerkt en werk met redacteuren.

Terwijl je het vak leert en je vaardigheden aanscherpt, kun je beginnen na te denken over het schrijven van een boek. Hoe weet je wanneer je er klaar voor bent? De enige manier om het zeker te weten, is door jezelf onder te dompelen in het vak.

Het schrijven van een boek is een enorme taak. Je moet weten waar je aan begint

Het schrijven van een boek kan je leven veranderen. Zeker als het je lukt om het te publiceren. Het stelt je in staat het leven van je lezers te beïnvloeden. En er is niets meer de moeite waard voor een schrijver.

Aangezien aan de slag gaan overweldigend lijkt, omdat het dat is, helpt het om een bewezen proces te volgen. Iets dat we bij Wryter op de rit hebben staan met onze Masterclass Schrijven 2.0.

Laat me je vertellen dat je het veel gemakkelijker zult vinden om te stoppen dan om het af te krijgen. Daarom moet je weten:

  • Hoe je begint met het schrijven van je boek
  • Welke stappen je moet nemen en in welke volgorde
  • Hoe je schrijversangst, uitstelgedrag en writer’s block overwint
  • Hoe je eindelijk begint met het schrijven van het boek waarvan je altijd al hebt gedroomd om te schrijven.

Hoe begin je met het schrijven van een boek?

1. Richt een speciale schrijfruimte in

Gebruik geen ruimte om te schrijven ook voor iets anders. Als je de keukentafel moet afruimen om te schrijven, wordt dat al snel vervelend. Er mag niets anders gebeuren waar je schrijft. Laat je werkplek klaar voor gebruik achter als je klaar bent.

Je schrijfplek hoeft niet perfect te zijn, als hij maar perfect is voor jou. Ik probeer altijd die van mij het beste te maken wat ik me op dat moment kon veroorloven. Mijn eerste schrijfplek was een door de basisschool afgedankt tafeltje met bijhorende houten stoel.

Ideaal? Nauwelijks. Maar ik was productief op die plek.

Het is duidelijk dat ik, zodra ik student werd en kamers ging, ik dol was op mijn bureau daar. Maar doe wat je moet om je eigen ruimte te vinden.

Dromers praten over schrijven. Schrijvers schrijven.

2. Focus

Ik ken schrijvers die het gedreun van gesprekken en kletterende gerechten in een coffeeshop als witte ruis behandelen en daar kunnen werken. Leer hoe en waar jij het beste werkt. Als je stilte nodig hebt, zoek een andere plek om te schrijven.

Ken ook je zwakke punten.

Is het YouTube? Mails beantwoorden zodra ze aankomen? Een verslaving aan je telefoon?

Ik ben een ochtendmens en schrijf dan het beste. Maar zelfs ik merk dat ik me beter op mijn werk kan concentreren nadat ik snel mijn e-mails heb gecontroleerd en het nieuws heb ingehaald.

Je weet waarschijnlijk welk tijdstip van de dag het beste werkt voor je creativiteit. Als je dat niet weet, zorg dat je erachter komt.

Elimineer afleiding. Zet je social media uit, desnoods door een app als Freedom te gebruiken.

3. Verzamel je schrijfgerei

Je bent misschien een van de weinigen die je eerste versie met de hand schrijft, maar de uitgeverswereld draait op Word. Dat betekent dat je je definitieve manuscript als Word-document moet indienen.

Ik schrijf in Word, dus als mijn manuscript af is, kan ik het indienen zoals het is. Andere schrijfsoftware werkt ook, maar je moet je werk naar een Word-document converteren voordat je het verzendt.

Scrivener is met name handig voor het samenstellen en organiseren van je onderzoek. Je kunt het gebruiken voor het schrijven van je manuscript. Je kunt het ook gebruiken om een concept te maken.

Ik vond het minder nuttig voor het opmaken van manuscripten voor een traditionele uitgever. Het heeft een steile leercurve, maar er zijn veel tutorials. Veel schrijvers vertrouwen op apps voor het maken van aantekeningen, zoals Evernote en Notion.

Terwijl je leert een agressieve (zelfs meedogenloze) zelf-redacteur te worden, raad ik grammaticacontroles aan.

Ik vind het heerlijk om alles wat ik nodig heb binnen handbereik te hebben terwijl ik aan het schrijven ben. En zorg voor  de beste ergonomische bureaustoel die je je kunt veroorloven. Weinig remt je creatieve flow meer af dan rug-, nek- of polspijn.

Upgrade je schrijfplek voor zover mogelijk, maar wacht niet met beginnen met schrijven totdat alles perfect is. Die dag zal nooit komen.

4. Ontwikkel een schrijf- (en lees) gewoonte

Blokkeer wekelijks minimaal zes uur schrijftijd. Het maakt niet uit of dat betekent drie sessies van twee uur, één uur per dag of zes dagen per week. Elke combinatie werkt, zolang je maar consequent bent en er een gewoonte van maakt.

Schrijvers zijn lezers. Goede schrijvers zijn goede lezers. Grote schrijvers zijn geweldige lezers. Je zult versteld staan hoeveel je kunt leren door te lezen. Ik raad aan tientallen en tientallen boeken in jouw genre te lezen voordat je erin probeert te schrijven. Je ziet wat er wordt verwacht, wat werkt en zelfs wat niet.

5. Neem genoegen met een geweldig idee

Om boekwaardig te zijn, zijn alleen grote concepten van toepassing. Er is geen ruimte in de competitieve markt van vandaag voor iets minder.

Als je concept klein maar toch belangrijk is, maak er dan een artikel of blog van.

Maar voor een boek, als je een non-fictieschrijver bent, denk dan eens aan concepten als Het Doelgerichte Leven. Als je fictie schrijft, denk dan aan Harry Potter. Ik kan dit niet genoeg benadrukken.

Je weet dat je concept handen en voeten heeft als het bij je blijft, als het groeit elke keer dat je er iemand over vertelt, en als je er steeds enthousiaster over wordt. Je moet je gedwongen voelen om het te schrijven, anders zul je nooit de slopende sleur van het schrijven van een boek doorstaan.

Als je een groot conceptueel idee hebt, ben je het aan jezelf verplicht om het tot leven te brengen.

6. Vat je idee samen in één enkele zin

Merk op dat ik niet zeg dat je je hele boek in één zin moet samenvatten – alleen je idee. Begin met een premisse van één pagina en begin dan te knippen totdat je bij die ene zin komt.

Voorbeeld:

Een weesjongen schrijft zich in op een tovenaarsschool. Hij leert er de waarheid over zichzelf, zijn familie en het verschrikkelijke kwaad dat de magische wereld achtervolgt: Harry Potter en de Steen der Wijzen.

7. Maak een boekoverzicht

Dit zou een verrassend advies kunnen zijn van mij. Ik schrijf voor de vuist weg in plaats van via boekoverzichten.

Ik volg het advies van Stephen King op: “Zet interessante personages in moeilijke situaties en schrijf om erachter te komen wat er gebeurt.”

Maar zelfs schrijvers die voor de vuist weg schrijven hebben een idee nodig waar ze heen gaan.

Als je nog niet eerder een boek hebt gepubliceerd, hebben agenten of uitgevers een volledige samenvatting nodig voor non-fictie en meestal een volledig manuscript voor fictie.

Over non-fictie valt niet te onderhandelen, omdat een agent of uitgever moet weten wat je van plan bent te zeggen, hoe je het aanpakt en waarop je je boodschap baseert.

Voor fictie hebben de meeste agenten en uitgevers een compleet manuscript nodig, omdat je moet bewijzen dat je een geweldig idee en begin hebt, maar ook dat je het kunt afmaken. Je hebt voldoende opzetjes en plottwists nodig om je aan het eind te krijgen.

In non-fictie bestaan je opzetjes uit beloften van oplossingen voor problemen of gevoelde behoeften bij de lezers. De oplossingen die je presenteert, zijn de uitbetalingen voor die opzetjes.

8. Doe onderzoek

Als je non-fictie schrijft, moet je een expert zijn over je onderwerp. Niet alleen vanuit je eigen ervaring schrijven, maar ook je vakgebied van binnen en van buiten kennen. Zorg dat je goed bekend bent met andere experts. Dat vereist gedegen onderzoek.

Geloof het of niet, onderzoek is net zo belangrijk in fictie. Om succesvol te zijn, moet fictie geloofwaardig zijn. Maak een feitelijke fout en je lezers merken het. Je verliest geloofwaardigheid (en krediet). Specificiteit geeft geloofwaardigheid.

Pas echter op dat je niet pronkt met onderzoek, vooral niet in een roman. Het verhaal is het hoofdgerecht. Beschouw je onderzoek als smaakmaker om je verhaal geloofwaardig te maken. Het is het kruid dat geloofwaardigheid toevoegt.

9. Breek je project in stukjes

Er wordt wel eens gezegd dat de enige manier om een hele olifant op te eten één hap tegelijk is.

Je boek kan 400 of zelfs 500 pagina’s manuscript omvatten. Alles in één keer is teveel.

Zie je taak als een reeks: woorden, zinnen, alinea’s, pagina’s en hoofdstukken. Het lijkt in eerste instantie langzame vooruitgang, vooral in het licht van het hele manuscript. Door stap voor stap de taak uit te voeren, zie je na een paar maanden het aantal pagina’s toenemen.

10. Bepaal je schrijfschema en deadline

Schat eerst in hoeveel pagina’s je manuscript zal zijn. Dubbele regelafstand en in 12-punts Times New Roman-lettertype. En maak je geen zorgen – het is een schatting. Deel het aantal pagina’s door het aantal dagen schrijftijd. Dat geeft je een dagelijks paginadoel.

Schrik niet als je begint te schrijven en je realiseert je dat je het aantal pagina’s dat je in een schrijfdag kunt schrijven hebt overschat. Je krijgt snel genoeg grip op je productiviteit.

Zodra je vertrouwt bent met dat aantal pagina’s per dag en een idee hebt hoe lang je manuscript wordt, kun je een haalbare deadline bepalen. Pas op dat je er niet aan rommelt, want dit is nieuw en het is een zelfbepaalde deadline.

Dat gezegd hebbende, je deadline kan veranderen naarmate je meer leert over je productiecapaciteit. Als je dat eenmaal weet, houd dan je deadline heilig. Slechts ongeveer één op de honderd schrijvers haalt letterlijk hun deadlines, dus doe dat en je onderscheidt je van 99 procent van de concurrentie.

Laat me bot zijn: je zult geen tijd vinden om te schrijven. Je moet tijd maken om te schrijven. Niemand die ik ken heeft zes of meer uren per week die wachten om te worden gevuld. Maar we maken allemaal tijd voor wat we echt willen doen, nietwaar?

Tijd vrijmaken om te schrijven. Als het zo belangrijk voor je is als ik denk dat het is (of je zou dit niet lezen), zul je iets anders op je agenda moeten opofferen. Wat wordt het? Hoe graag je je boek wilt afmaken, bepaalt wat je bereid bent op te offeren.

Pas op dat je niet te veel slaap opoffert. Een vermoeide schrijver is een slechte schrijver. En offer je hoogste prioriteiten niet op: familie en vrienden.

Weet gewoon: iets zul je eraan moeten geven.

11. Omarm uitstelgedrag

Ja, je leest het goed. Veel experts bevelen allerlei manieren aan om uitstelgedrag te verslaan, omdat het lijkt alsof bijna alle schrijvers ermee worstelen. Dat doe ik zeker. Eigenlijk zou ik een doctoraat in uitstelgedrag moeten krijgen.

Maar op de een of andere manier heb ik honderden webpagina’s, blogs, verhalen en boeken geschreven, dus ik moet er een oplossing voor hebben gevonden, toch?

Mis. ik niet. Niets wat ik probeerde werkte. Ik heb door de jaren heen veel slaap verloren door erover te piekeren. Dus wat gebeurde er? Hoe kan ik ondanks uitstel zoveel hebben geschreven?

Ik heb ermee leren omgaan. Ik heb geaccepteerd dat uitstel onvermijdelijk is. Omdat het bij elk project gebeurt, kwam ik tot het besef dat het onderdeel moet zijn van het proces.

Ondanks al dat gepieker merkte ik dat toen ik weer achter het toetsenbord zat, mijn onderbewustzijn aan mijn roman had gewerkt. Dus nu omarm ik uitstelgedrag en zie ik het als een troef. Ik accepteer het en plan het zelfs in mijn agenda. Ik hou er rekening mee, terwijl ik mijn deadlines heilig houd.

Ja, ik moet vaak terug in mijn schema en het aantal pagina’s wijzigen dat ik per dag moet produceren om mijn deadline te halen. Maar ik laat mijn pagina’s per dag nooit uit de hand lopen. Houd je deadline heilig en houd rekening met onvermijdelijk uitstelgedrag.

12. Begin met het schrijven van je boek

Je kunt niet afmaken waar je nooit aan begint. Op een gegeven moment moet je stoppen met plannen, zodat je kunt gaan schrijven.

Teveel planning kan een vorm van uitstelgedrag zijn. Het kan ook een bewijs zijn van schrijversangst. Houdt angst je tegen?

Eerlijk gezegd omarm ik angst zoals ik uitstelgedrag omarm, omdat het ook onvermijdelijk is. Maar het kan ook legitiem zijn. Ik zeg dat het oké is om bang te zijn. Misschien is je schrijven niet goed genoeg. Of is er teveel concurrentie. Misschien zal een agent of de acquisitieredacteur van een uitgever je manuscript niet leuk vinden.

Laat die legitieme angsten je er niet van weerhouden om te schrijven. Dan wordt het een selffulfilling prophecy. Als je niet begint, komt het nooit af.

Kanaliseer die angst liever in nederigheid en zet je nederigheid om in vastberadenheid om elke keer weer je uiterste best te doen bij het schrijven. Natuurlijk is het een risico. Maar je zult nooit weten wat er voor jou mogelijk is, tenzij je het probeert.

Begin. Maak het af.

Begin vandaag nog met het schrijven van je boek

Als je worstelt met het schrijven van een boek, weet dan dat je niet de enige bent. Een boek schrijven voelt als een enorme uitdaging, want dat is het ook! Het kan iedereen overweldigen, ook mij.

Maar het kan veel beter beheersbaar worden met een solide proces. Bijvoorbeeld het proces van de Reis van de Held.

Begin dus vandaag. Plan de tijd in die je boek nodig heeft en ga ervoor. Ga dan door, elke dag.

Voor je het weet heb je je manuscript misschien af. Wij helpen je graag met onze Masterclass Schrijven 2.0.

Laatste update 3 June 2022 door Edwin

Begin met het schrijven van een boek: een bewezen proces

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *