Jouw boek van hoog literair gehalte naar de uitgever van de boeketreeks sturen, is verspilde moeite. Bereid je goed voor voordat je je boek opstuurt. Benader de juiste uitgever voor je boek.

Zoek uit of wat jij schrijft bij hun fonds past anders gaan ze je boek zeker niet uitgeven.

Een uitgever zit niet te wachten op jouw originaliteit

Zorg dat ALLEEN je boek origineel is wat betreft thema, uitwerking en/of schrijfstijl. Redacteuren zitten niet te wachten op jouw toeters en bellen om jezelf te promoten. Zorg dat redacteuren blij van je worden.

Een boek uitgeven via de juiste uitgever is een open sollicitatie

Als de juiste uitgever je boek wil uitgeven, ontstaat er een werkrelatie. Auteur en uitgever doen samen de redactie, productie en marketing voor je boek. Zorg dat je professioneel bent en blijft. Schrijf een goede synopsis, een heldere biografie en een goede brief. Blijf nuchter en zakelijk.

Blijf consequent schrijven

Val vooral op door consequent te blijven schrijven. Bouw aan je ‘schrijfcurriculum’, maar omzeil clichés. Als achttienjarige kom je ongeloofwaardig over met een boek over de ‘lijdensweg van je leven’. Veel mensen hebben ook de neiging te strooien met bijvoeglijke naamwoorden en bijwoorden. Doseer, dat vergroot je kansen dat je de juiste uitgever vindt.

Blijf weg van de literatuur

Vertonen moet, maar soms moet je dingen gewoon opschrijven zoals het is. In plaats van “Een donkerblauwe waterval verdonkerde de hemel”, kun je ook schrijven “Het werd donker”.

Doe effe normaal

Ga niet proberen bij Club 27 te horen, je weet wel, Morrison, Joplin, Winehouse, Hendriks en Cobain. Je schrijfwerk schiet er serieus geen steek mee op.

Hou je dialogen zuiver

Mensen die in dialoog zijn, kennen elkaar. Als een uitgever zinnen leest als “Je herinnert je toch nog wel dat de hond in 1993 overreden is?” verdwijnt je boek naar de stapel afgewezen. Personages kennen die contextinformatie.

Ga op één been staan

Zorg voor een stevige en duidelijke structuur. Die kan je achteraf invoegen, maar je kunt beter van tevoren een structuur verzinnen. Het vergroot je kansen de juiste uitgever te vinden.

Zorg voor meelezers

Laat vreemde ogen naar je manuscript kijken. Dan kun je er de foutjes uit poetsen voordat je het naar een uitgeverij stuurt. Hou je manuscript vooral sober en zakelijk. Dat begint bij je lettertype. Zorg dat het vooral leesbaar is. Daar zitten uitgevers op te wachten. En vergeet de spelling- en grammaticacontrole niet. In de publicatiemodule “Hoe selecteer je een uitgever?” vertellen we je uitgebreid hoe je de meeste kans maakt bij een uitgever.

Check of je thema interessant genoeg is

Als je schrijft ter verwerking van je trauma’s is dat prima, maar het is zelden interessant voor de rest van de wereld. Net zomin als therapeutisch proza.

Om er echt uit te springen bij de juiste uitgever, moet je heel erg goed zijn. Alhoewel, Stieg, Stephen en J.K zijn meermaals afgewezen. Als lid van Wryter sla je de beginnersfouten over. Dan laat je al 95% van de miljoen potentiële bestsellerschrijvers achter je.

Aanmelden Wryter

Laatste update 9 May 2022 door Edwin

Benader de juiste uitgever voor je boek

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *