Vandaag krijg je een lijst van me met 15 dingen die een schrijver nooit moet doen. Het is, zoals de meeste dingen in de schrijfwereld, een lijst in uitvoering. Hou hem bij de hand bij het boeken schrijven. Als je zelf do’s en don’ts hebt, meld ze vooral.

Ga nooit uit van één stramien

Simpel gezegd: je moet doen wat voor jou het beste werkt. Luister naar de stemmen in je hoofd, train ze en vertrouw ze. Vaker wel dan niet zullen ze je laten weten of je op de goede weg bent.

Mensen klagen vaak over het teveel aan tegenstrijdige adviezen over boeken schrijven. Die zijn er omdat er echt geen ideale route is. Een diversiteit aan perspectief stelt je in staat om te kiezen wat het beste bij jou en jouw schrijfvaardigheden past.

Blijf jezelf bij het boeken schrijven

Het klinkt een beetje duf, maar het klopt wel. Het enige dat je hebt wat niemand anders heeft, is je eigen stem, je eigen stijl, je eigen aanpak. Gebruik ze. Boeken schrijven zoals Stephen King of Saskia Noort gaat zeker niet werken. Je lezers trappen er niet in.

Ken je literaire traditie, geniet ervan en steel ervan. Als je gaat zitten om boeken te schrijven, stop met het aanbidden van grootsheid en het zien van meesterwerken als een fetisj.

Blijf weg van de discussie over voor de vuist weg of volgens een raamwerk schrijven

Laat je niet te veel meeslepen in discussies over plannen en schetsen. Of je wel of niet moet schrijven over wat je weet. En of je wel of niet moet herschrijven voor je verder schrijft. Nogmaals, experimenteer gewoon en doe wat voor jou het beste werkt. De vrijheid die gepaard gaat met het omarmen van deze aanpak is louterend.

Zet je geld op meerdere kaarten bij het boeken schrijven

Werk aan je volgende boek of verhaal terwijl je gaat pitchen. Als je je creatieve kant in de versnelling houdt terwijl je je concentreert op het verkopen van je werk, voorkom je dat je schrijfspier stagneert.

Wees niet onnodig oneerlijk, grof of vijandig

Mensen in de uitgeverswereld praten. Nieuws over met wie het prettig werken is en met wie niet, verspreidt zich als een lopend vuurtje. De uitgeverswereld is een grote wereld en een behoorlijk incestueuze business. Houd de familiereünies roddelvrij.

Haat nooit iemand vanwege de feedback die ze je geven

Geen enkel boek is universeel geliefd. Bijna elke bètalezer, redacteur of agent zal een andere mening hebben over je werk en dat heeft waarde.

Accepteer de goudklompjes die kloppen. Herken de terugkerende problemen die je misschien wilt/moet aanpakken. Delete de bewerkingen die je gevoel aangeeft. Tenzij de wijzigingen verplicht zijn voor een deal – in dat geval moet je wat dieper in je ziel zoeken. Sta open voor kritiek – het zal je een betere schrijver maken.

Wees niet vatbaar voor de weerhaken van online trollen

Je weet wel, van die mensen die sociopathische opmerkingen plaatsen om sociopathische opmerkingen te plaatsen. Dat is wat trollen doen: ze trollen (op Bol, Hebban, Twitter, etc.). Het is niet persoonlijk. Wat betekent dat de boodschap in de kern van hun woorden zo weinig betekent als de nullen en enen die worden gebruikt om hem te coderen. Negeer ze van harte.

Laat nooit je dekking zakken als het gaat om de basis

Goede spelling, soepel lopende zinnen, degelijke grammatica. Zij zijn de fundamenten die ervoor zorgen dat onze schrijflevens niet imploderen. En dat onze vragen niet in de prullenbak belanden voordat onze verhalen voor zichzelf kunnen spreken.

Boeken schrijven om aan een trend te voldoen en snel geld te verdienen?

Tegen de tijd dat zo’n boek af is, is de trend waarschijnlijk voorbij. De astronomische hoeveelheid romantische tienervampierromans in bureauladen is meer dan alleen hinderlijk – het is een brandgevaar. Schrijf het verhaal dat je slapeloze nachten bezorgt.

Doe niet lullig over het succes van een andere schrijver

Vier het en leer ervan. Het succes van een andere auteur maakt geen inbreuk of jouw succes.

Ga er nooit vanuit dat het gemakkelijk is

Schrijvers met één boek op de planken of één verhaal in druk moesten vaak ongepubliceerde manuscripten blijven opstapelen totdat ze bij de deurbel van de uitgever konden komen. De uitzondering zijn die gelukkige 19-jarige savants waar je soms over hoort. Succes is een van die dingen die vaak onmogelijk zijn te voorspellen.

Vergeet niet af en toe op stap te gaan

Schrijven is een weerspiegeling van het echte leven. Het is maar al te gemakkelijk om te lang aan je bureau te zitten en te vergeten te leven.

Negeer nooit de pure leerkracht (en therapeutisch welbevinden) van een goed boek

Het geïmproviseerde creatieve studieprogramma van talloze schrijvers is een goed gevulde boekenplank geweest.

Wees niet bang om op te geven

Soms werkt een verhaal gewoon niet. Kwijn niet jarenlang weg aan iets dat je gewoon niet kunt oplossen. Je kunt er tenslotte altijd later op terugkomen.

Geef boeken schrijven nooit helemaal op

Schrijvers schrijven. Het is wat we doen. Het is wat we moeten doen. Natuurlijk kunnen we allemaal zeggen, als de wijnfles driekwart leeg is, dat we deze keer de handdoek in de ring gooien. Laten we eerlijk zijn: slechts weinigen van ons doen dat.

Niemand van ons is ooit echt verrast als we weer achter onze computers zitten te tikken, wachtend op dat elektrificerende, verbazingwekkende moment waarop het kiezelsteentje van een verhaal losschiet en die heuvel begint af te suizen.

Laatste update 19 December 2022 door Edwin

Boeken schrijven; 15 dingen die je nooit moet doen

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *