Je bent schrijver, dus je bent creatief. Waar of niet? Laat ik één ding duidelijk maken: Creativiteit is meer dan het bedenken van ideeën. Creativiteit is het bedenken van nuttige ideeën.

Waarom is dit onderscheid belangrijk? Ik zie het zo: Ik kan als schrijver mijn toetsenbord gebruiken als vliegenmepper. Met mijn HP van € 1000 kevers verpletteren. Ik kan een pen in mijn neus steken. Filmpjes kijken. Het aantal toetsen tellen.

Ongebruikelijke ideeën, die één ding niet zijn en dat is nuttig. Daarom vallen dergelijke ideeën niet onder creativiteit wat mij betreft.

Hoe werkt een creatief brein?

Onderzoekers hebben ontdekt dat bepaalde gebieden in je hersens actief zijn bij creatieve taken. Of het nu gaat om muziek, kunst, schrijven of puzzels: het zijn altijd dezelfde gebieden:

  • De dromer
  • Het filter
  • De wisselwachter

Allereerst wordt ons “voorgeprogrammeerde brein” brein actief. Dat is het gebied dat verantwoordelijk is voor spontaan denken. Daar dagdromen we, verbeelden we en fantaseren we.

Dan wordt de tweede regio actief: het filter. Wetenschappers noemen dit het “uitvoerende, controlerende brein”. Dit deel van onze hersens filtert de ideeën uit het eerste gebied op bruikbaarheid. Dus alle domme en zinloze ideeën worden weggegooid. Alleen de ideeën die halverwege zin hebben, worden behouden.

En dan is er nog een derde hersengebied actief: de wisselwachter. Dit zorgt ervoor dat er regelmatig geswitcht wordt tussen 1 en 2. De wisselwachter zet regelmatig de koers op 1 (mijmering) en dan weer op 2 (zinvolle selectie).

Creativiteit is het continue samenspel tussen absurde dromen en rationele sortering. Zo ontstaan nuttige ideeën. Dit is hoe je creatief wordt. De vraag blijft: Hoe kun je dit samenspel in je hersenen stimuleren?

Met andere woorden: Hoe word je creatiever? Een belangrijke vraag voor schrijvers. In de volgende blog komen er 7 methoden langs die je creativiteit gegarandeerd verhogen. Ze gaan over liegen, slapen, omgeving, wandelen, crea-killers, de prullenbak en het geheim van creatieve types.

Laatste update 9 May 2022 door Edwin

Een creatief brein
Tagged on:                                                                         

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *